Breku hapanjuurileipä

Leivontaohje kahdelle leivälle.

Ensimmäisellä kerralla kuivatun juuren käynnistäminen vie enemmän aikaa, jonka jälkeen se säilytetään lasipurkissa jääkaapissa.

Kiireettömiä leivontahetkiä!

Juuren herätys

1. Murusta kuivattu juuri Breku-lasipurkkiin. Lisää 3/4 dl (60g) kädenlämpöistä vettä ja sekoita. Anna purkin olla huoneenlämmössä, sekoittele välillä n. 2 tunnin ajan, niin että juuri liukenee.
2. Kun juuri on liuennut veteen, lisää 1 dl (60g) Breku-juurenherätysjauhoja ja
sekoita hyvin.
3. Anna seoksen olla huoneenlämmössä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.
Lisää sitten 1 dl (100 g) vettä ja 2 dl (120 g) Breku-juurenherätysjauhoja, sekoita.
Säästä pieni osa (n. 1 rkl) jauhoa viimeistelyyn.
4. Anna seoksen olla huoneenlämmössä edelleen n. 4 tunnin
ajan – sitten juuri onkin valmista leivottavaksi!

Taikinan valmistus kahdelle leivälle 

1. Kaada kulhoon 8 dl (800 g) vettä ja koko pussillinen (1 kg) Breku-leipäjauhoa,
sekoita käsin tai lastalla sekaisin, älä vaivaa. Peitä kulho muovipussilla ja anna
seistä huoneenlämmössä tunnin ajan.
2. Tunnin kuluttua lisää taikinaan 2 dl (200 g) herättämääsi juurta (jätä loppu juuri lasipurkkiin ja laita jääkaappiin) sekä suola (20g). Nostele taikinaa pohjalta päälle venyttäen, älä kuitenkaan vedä niin että taikina repeilee ja siihen tulee reikiä, vaan varovasti. Jätä edelleen muovipussi päällä huoneenlämpöön.
3. Toista taikinan venyttelyä pohjalta päälle n. puolen tunnin välein, 3-4 tunnin ajan.
4. Kun olet venytellyt taikinaa tarpeeksi, siirrä kulho jääkaappiin
muovipussilla peiteltynä ja anna olla yön yli kylmässä.

Taikinan muotoilu 

1. Ota kulho jääkaapista, kaada taikina pöydälle ja jaa se kahteen osaan.
2. Laita puolikas taikina jauhotetulle pöydälle, taittele sitä muutaman kerran reunoilta
keskelle päin ja muotoile siitä kaavinta apuna käyttäen vuokaan sopiva pötkö.
• Laita toinen puolikas takaisin kulhoon ja muovitettuna jääkaappiin jos et tahdo
paistaa kerralla molempia leipiä. Jääkaapissa odottavan taikinan voit paistaa seuraavana päivänä tai jopa sitä seuraavana – makua tulee leipään enemmän, jos se saa olla kylmässä pidempään.
3. Jauhota taikina ja nosta se leipävuokaan, laita vuoan päälle muovipussi ja anna olla huoneenlämmössä n. tunnin verran, jotta taikina kohoaa vähän.

Taikinan valmistus valmiista juuresta

1. Ota lasipurkki (jossa juurta on n. 50g) jääkaapista.
2. Lisää kädenlämpöistä vettä 1 dl (100 g) ja vajaa 2 dl (100 g)
Breku-juurenherätysjauhoja. Sekoita ja sulje kansi, ja jätä huoneenlämpöön.
3. Kun juuri kuplii, on muuttunut ilmavaksi ja sen pinta on purkissa kohonnut,
on se valmista leivottavaksi – tämä vaihe kestään. 2-4 tuntia. Huom! Älä jätä liian pitkäksi aikaa huoneenlämpöön, koska juuri ei säily leivontakuntoisena loputtomiin.
4. Etene nyt normaalilla ohjeistuksella aloittaen kohdasta Taikinan valmistus.

Leivän paistaminen

1. Kuumenna uuni 240-asteiseksi.
2. Jauhota vielä leivän pinta lopulla jauholla ja tee muutama viilto pintaan leipurinterällä tai terävällä veitsellä,
jotta leipä saa kauniin pinnan.
3. Kiehauta vettä muutama desi, laita se uuninkestävään astiaan ja aseta uunin pohjalle. Laita leipä uunin keskitasolle ja paista 20 min, jonka jälkeen laske uunin lämpötila 220 asteeseen ja paista vielä toiset 20 min.
4. Kun paistoaika on kulunut, sammuta uuni, avaa uunin luukku raolleen ja anna leivän levätä uunissa vielä 20 min.
5. Ota leipä uunista ja anna jäähtyä jotta se irtoaa vuoasta. Nauti!
• Leipä säilyy parhaimmillaan leikkuupinta leikkuulautaa vasten aseteltuna ja leipäliinaan kietaistuna.