Olutleipä

Olutleipä


Ainekset

8 dl tummaa olutta
1 pss Brekun ohra-vehnä leipäjauhoseosta

sekoita ja tunnin kuluttua taittele sekaan

2 dl hyvin noussutta juurta

2 tl suolaa

Ohje

  • Sekoita käsin tai lastalla tasaiseksi taikinaksi
    taikina jää pöydälle n 3h ajaksi jonka aikana taikinaa taitellaan nostelemalla taikinaa pohjalta päälle muutamia kertoja n 30 min välein. Peitä taikinakulho muovipussilla.
  • Siirrä taikina jääkaappiin muovipussilla peitettynä ja anna olla kylmässä yön yli
  • Seuraavana päivänä ota taikinasta puolikas (mikäli haluat paistaa yhden leivän) ja muotoile taikinasta vuokaan sopiva pötkö taittelemalla reunoilta sisäänpäin, laidoilta toistensa yli, jauhota pötkö ja laita vuokaan, peitä vuoka muovilla ja anna levätä pöydällä 1-2 tuntia
  • Viiltele kohonneeseen leipään muutama viilto
  • Kiehauta muutama desi vettä ja laita se kuuman uunin pohjalle samalla, kun laitat leivän uuniin. Näin saat rapean pinnan.
  • Paista leipä 240 asteisessa uunissa ensin 20 min, laske lämpöä 220 asteeseen ja paista vielä 20min. Lopuksi sammuta uuni, avaa luukku raolleen ja anna leivän levätä vielä 20 min uunissa.
  • Irrota leipä vuoasta kun se on jäähtynyt
  • Jääkaapissasi on nyt vielä taikina toiseen leipään, jonka voit hyvin paistaa seuraavana tai sitä seuraavana päivänä!